top of page

Biologisch evenwicht

Voorbeeld

In elk ecosysteem, waaronder het Great Barrier Reef, is biologisch evenwicht.

Een voorbeeld van een evenwicht tussen twee populaties in het Great Barrier Reef

is tussen roestnekpapegaaivissen en elandhoornkoralen. Als de hoeveelheid van

deze koralen afneemt, zal er minder voedsel zijn voor de populatie

roestnekpapegaaivissen, deze populatie neemt dan ook af. Er zal dan minder koraal

worden gegeten en de hoeveelheid koraal neemt dan toe. Er is dan dus

negatieve terugkoppeling.

                                                                                                                                                                               http://www.sandernijdam.nl/egypte2005/                                                                                                                                                                                 imagepages/egypte2005_813_a20.html  Dit biologische evenwicht kan makkelijk worden verstoord, omdat koraal

erg kwetsbaar is. Het koraal kan namelijk slecht tegen veranderingen in het water en op dit moment is het water aan het verzuren door het toenemen van de slechte gassen in de lucht. Hierdoor wordt het evenwicht verstoord en blijft zowel het aantal koraal als het aantal papegaaivissen afnemen.  Ook kan het evenwicht worden verstoord doordat de temperatuur van het water stijgt en het koraal dan verbleekt.  Hierdoor wordt het evenwicht ook verstoord, omdat de hoeveelheid koraal dan ook afneemt.

Gevolgen van het verstoren van biologisch evenwicht

Het is heel belangrijk dat er een goed biologisch evenwicht is. Doordat het koraal nu in een razend tempo aan het afsterven is, kan het Great Barrier Reef ingrijpend veranderen als ecosysteem. Veel dieren leven namelijk van het koraal en het is een grote beschermplek voor bepaalde organismen. De grootste oorzaken van het afsterven van het koraal zijn klimaatveranderingen en stormen. Hierdoor sterven de koralen snel af waardoor de andere organismen door voedselgebrek ook weer sneller doodgaan.

Het goede nieuws is dat er wel secundaire successie mogelijk is. Onderzoekers beweren dat de koralen met 0,8% per maand zullen toenemen, mits alle omstandigheden zeer gunstig zijn. Als namelijk alleen de algen in het koraal doodgaan, blijft er nog wel een basis over. Op deze witte basis kan dan weer mooi nieuw koraal aangroeien. 

Climaxecosysteem

Het Great Barrier Reef is een climaxecosysteem, want het voldoet aan de eisen die daarbij horen. Zo heeft het geen of weinig uitwisseling met de omgeving en de opbouw (productie) van biomassa is gelijk aan de afbraak ervan. Bovendien worden riffen uit zichzelf al gezien als climaxecosystemen.

© 2016, Proudly created with Wix.com

bottom of page