Het koraal
Afsterving
De bekendste populatie in het Great Barrier Reef is natuurlijk het koraal. De laatste tijd is dit ook veel in het nieuws geweest, omdat het koraal aan het afsterven is. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje gevaren boven in het menu. Een reden voor het afsterven van het koraal is doordat het koraal een kleine tolerantie heeft. Ze zijn heel erg gevoelig voor temperatuurverandering, vooral steenkoraal. Koraal kun je indelen in grofweg twee groepen: het harde en het zachte koraal. Een soort hard koraal is het steenkoraal. Het steenkoraal leeft normaal in water met een temperatuur van 20 tot 28 graden. Maar als de temperatuur met 2 graden veranderd, is binnen 15 jaar al meer dan 70% van het koraalrif af aan het sterven.
Voortplanting en voedsel
Koralen voeden zich met onder andere plankton. Dit zijn kleine plantjes of dieren die in de zee zwerven. Koralen halen ook voeding uit de algen die in hen zitten. Koralen zijn erg afhankelijk van andere organismen. Als er veel organismen verdwijnen uit het Great Barrier Reef dan verdwijnen daarmee dus ook de algen die in het koraal zitten, maar ook plankton waarmee het koraal zich voedt.
Koralen kunnen zich op twee manieren voortplanten: geslachtelijk en ongeslachtelijk. Bij ongeslachtelijke voortplanting raakt een stukje van het koraal los en komt vervolgens op een andere plek neer. Daar groeit het weer uit tot nieuw koraal met precies dezelfde eigenschappen als het koraal waar het stukje van was losgekomen.
De tweede manier is geslachtelijke voortplanting. Het koraal produceert
zowel sperma- als eicellen. Een paar keer per jaar vindt er dan een
massaparing plaats. Dan paren heel veel koralen tegelijkertijd met elkaar en
dan komen de ei- en spermacellen vrij. Ze drijven naar boven en daar vindt
de bevruchting plaats. De bevruchte eicellen drijven met de stroom mee
en groeien uit tot kleine larven. Als een larve het overleeft, probeert het
zich in de harde bodem te nestelen. Daar groeit het uit tot meerdere poliepen
die daarna uitgroeien tot een koraalkolonie. Dit gaat heel erg langzaam,
want koraal groeit hooguit een paar centimeter per jaar.
http://cairnsreef.com/great-barrier-reef/
coral-spawning/
Samenwerking met de algen
Algen in het Great Barrier Reef gaan op het koraal zitten en maken d.m.v. fotosynthese glucose. Een deel van dit suiker gebruiken ze zelf, maar het overgebleven deel geven ze aan het koraal. Het koraal kan namelijk zelf niet van anorganische stoffen organische stoffen maken, maar door met de algen samen te werken komen ze toch aan hun voedsel. De algen hebben ook voordeel hiervan: zij hebben namelijk de bescherming van het skelet van het koraal en ze voeden zich met afvalstoffen van het koraal. Dit is een voorbeeld van mutualisme. Een definitie van dit begrip vindt u in de begrippenlijst.
