top of page

Organismen

Voedsel

Voor een voedselweb van het Great Barrier Reef klik op het pijltje hiernaast.

Organisatieniveaus

  • Organisme: Er zijn vele soorten organismen in het Great Barrier Reef, waaronder vele soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Zo bijvoorbeeld ook de groene zeeschildpad, Chelonia mydas, een bedreigde schildpaddensoort die tot wel anderhalve meter (1,5m) lang kan worden. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 68 en 190 kilogram en de schilden op hun rug kunnen tot wel 112 centimeter lang worden. 

      Er zijn ook gevallen geweest waar een dier wel meer dan 300 kg woog, met als grootste en zwaarste een die         395 kg woog, en een schild had met een lengte van 153 cm.

  • Populatie:  In en rond het Great Barrier Reef bevinden zich zes van de zeven soorten zeeschildpadden die er op dit moment zijn. Deze soorten leven in aparte populaties op bepaalde plekken in het gebied van het rif.

  • Levensgemeenschap:  Er leven meer dan 1600 vissoorten. Verder leven er meer dan 3000 soorten schelpdieren, vele zeesterren, 14 soorten zeeslangen,  meer dan 200 soorten vogels, 30 soorten walvissen en dolfijnen, vele soorten haaien, en zes van de zeven nog levende soorten schildpadden.

  • Ecosysteem:  Het Great Barrier Reef is een van de grootste ecosystemen ter wereld. Er leven duizenden soorten zeedieren, zowel in en op het water, waaronder een groot aantal bedreigde diersoorten. Verder is het het enige door dieren gemaakte bouwwerk dat vanuit de ruimte te zien is. 

Samenwerking tussen organismen

Vaak is er competitie tussen populaties om bijvoorbeeld voedsel of leefgebied. Er is maar beperkte leefruimte of een beperkt gebied waar organismen kunnen leven. Een gevolg daarvan kan zijn dat organismen gaan samenwerken (coöperatie) of zelfs gaan samenleven (symbiose) om toch aan hun voedsel of aan een leefgebied te komen.

Een voorbeeld van symbiose, en om precies te zijn: commensalisme, is de parelvis. Deze vis maakt gebruik van de zeekomkommers. De zeekomkommers voedt zich met het zand op de bodem van het Great Barrier Reef en is daarom ook altijd daar te vinden. De zeekomkommer ademt door zijn achterwerk en daar is de parelvis naar op zoek. Hij moet zich namelijk verstoppen voor predatoren. Dit doet hij door in het achterwerk van de zeekomkommer te zwemmen en zich hier te verstoppen. De parelvis heeft hier voordeel mee. Voor de zeekomkommer is het niet voordelig maar ook niet nadelig.

© 2016, Proudly created with Wix.com

bottom of page